Descripció
Dissenyar al voltant d'un tema proporciona restriccions creatives importants, però al mateix temps dona als estudiants una direcció a mesura que comencen a desenvolupar continguts. És important donar temps als estudiants per enfrontar-se al tema, donar sentit als temes clau implicats i fer una pluja d'idees rellevants abans de començar el procés de disseny. En aquesta lliçó, els estudiants entendran què significa dissenyar al voltant d'un determinat tema i tindran temps per embolicar les seves ments al voltant de les idees clau. (odt) (pdf)
Objectius
Els estudiants comprendran el tema i les qüestions clau implicades.
Els estudiants seran capaços de dissenyar un joc al voltant d'un tema proporcionat.
Temps
30 - 60 min
Materials
Materials necessaris per comprendre el tema sobre el que es treballa.
Post-it notes i retoladors o algun software per prendre anotacions.
Preparació
Poseu els alumnes en grups de 3-4.
Seleccionar materials temàtics.
Recollir post-its i repartir-los entre els grups.
Passos
1. Introducció (10-20 min): Demaneu als estudiants que considerin com pot aparèixer un tema a un joc, posseu alguns exemples. Podeme explicar que el tema pot aparèixer de diverses maneres, mitjançant les diferents components del joc. Plantegeu la pregunta següent al grup: Imagineu-vos que esteu dissenyant un joc al voltant de l'amabilitat. Com podria ser l'amabilitat incorporat a un joc mitjançant:
• Mecànica bàsica? (Per exemple, escoltar i fer torns és una acció clau en el joc.)
• Espai? (per exemple, formació de cercles perquè tothom se senti sempre inclòs.)
• Regles? (Per exemple, cada jugador ha de dir "Si us plau" i "Gràcies" durant tot el seu torn.)
• Components? (Per exemple, tots els materials utilitzats són de peluix i colorits.)
• Repte? (Per exemple, que sigui un joc col·laboratiu.)
Introduir el tema als alumnes. Proporcioneu continguts relacionats amb el tema perquè els estudiants puguin començar a enfrontar-se a les idees clau. Això es pot fer mitjançant joc, observació, lectura, escolta, etc.
2. Discussió (5-10 min): Plantejar 2-3 preguntes de reflexió i dividir els alumnes en grups de 3-4. Compartir i discutir les seves idees i pensaments relacionats amb el contingut que han consumit. Podem aplicar la tècnica del “think-pair-colaborate” o el “1-2-4” per ajudar en la discussió dels estudiants.
3. Compartir (5-10 min): Aquí hauríem de facilitar una interacció de la classe al complert, per discutir sobre les conclusions a les que han arribat els grups.
4. Pluja d'idees (10 min): Deixeu temps per a que els estudiants comencin a fer pluja d'idees en relació al tema, basat en la discussió en grup. Mantenint els estudiants en els seus grups de treball, els hi preguntem com e spodria incorporar el tema a cada component del joc. Podeu provar d'utilitzar la tècnica de “Collect & Cluster” com a eina de pluja d'idees seguint aquests passos:
• Els estudiants tenen 2-4 minuts per fer una pluja d'idees individualment, anotant idees en notes post-it i/o en un document.
• En equip, els alumnes revisen totes les idees juntes i les agrupen en comunes o Idees connectades.
5. Repartiment (5-10 min): Feu que cada equip reparteixi algunes de les seves idees amb tota la classe.
Consells
Si els alumnes tenen problemes per entendre què vol dir "tema", expliqueu que és la idea central o el
missatge subjacent a alguna cosa: els temes estan presents en pel·lícules, llibres i jocs. Una bona manera per ajudar-los a entendre els temes és triar una pel·lícula popular, com ara una amb superherois, i analitzar com apareix el tema a la pel·lícula.